Otomatik şanzıman tamiri fiyatları konusunu minik bir örnek vererek anlatmaya başlayalım. Şunu hayal edin; atlıyorsunuz arabanıza, Geri vitese takıyorsunuz ve garaj yolundan çıkıyorsunuz.
Ardından, Drive’a atıp gaz verdiğinizde gitmekte tereddüt ediyor, yüksek bir “tıkırtı” sesi çıkarıyor ve ardından tekrar normal davranmaya başlıyor.
şanzıman ile ilgili bir sorununuz var gibi görünüyor.
Şanzıman tamiri ne kadara mal olur?
Cevap gerçekten hasarın ciddiyetine bağlıdır. Tek ihtiyacı olan bir değişiklikse, 750-4000 ₺ arasında bir maliyete bakıyorsunuz. Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin.
Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Ne yazık ki, çok elzem bir tamirden kaçınırsanız, sonunda bunu zor yoldan öğreneceksiniz.
Neyse ki, bu kılavuzda şanzıman onarımları hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız. Bir şanzımanın nasıl çalıştığına daha yakından bakarak başlayacağız.
Ardından, arızalı olmalarının nedenini ve sizin sorun yaşayıp yaşamadığınızı nasıl anlayacağımızı inceleyeceğiz.
Son olarak, mevcut onarım/değiştirme seçeneklerinin her birine ve tipik olarak ne kadara mal olduklarına kafa yoracağız.
Başlayalım!
Şanzımanın Görevi Nedir ?
Bir motor güç üretirken, şanzıman herhangi bir hızda tekerleklere gerçekte ne kadar ulaştığını kontrol eder.
Bir bisikletin dişlilerini örnek olarak kullanmak. Birinden diğerine geçtiğinizde zincir geçici olarak kaldırılır ve ardından tekrar yerine takılır.
Bu, manuel şanzımanın nasıl çalıştığına benzer. Debriyaja basarak motoru şanzımandan ayırarak farklı bir vitese geçmenizi sağlar. Debriyajı bıraktığınızda, ikisi yeniden devreye giriyor.
Otomatik şanzımana gelince, temelde sizin için işi yapan otomatik bir vites değiştiricidir. Ne zaman vites değiştirileceğini belirlemek için tork konvertörü denilen şeyi kullanır, böylece hızlandığınızda daha yüksek bir vitese geçer ve yavaşladığınızda daha düşük bir vitese döner.
Şanzıman ile ilgili sorunlar yaşamaya başlarsanız, muhtemelen kontrol ettirmenin zamanı gelmiştir. Bunu görmezden gelirseniz, sonunda bozulabilir, bu da arabanızın hareket edemeyeceği anlamına gelir.
Artık bir şanzımanın nasıl çalıştığının arkasındaki temel bilgileri anladığınıza göre. Otomatik Vitesin arızalı olmasına neyin sebep olduğuna bakalım.
Şanzıman arızalı olmasına sebep olan Nedir?
Düşük Şanzıman Yağı
Tıpkı bir motor gibi, bir şanzımanın çalışması için yağ gerekir, bu durumda şanzıman yağı olarak adlandırılır. Sadece bir yağlayıcı olarak değil, aynı zamanda bir hidrolik yağ olarak da işlev görür. Bu, onu güvenli bir çalışma sıcaklığında tutar, vites geçişlerini kolaylaştırır ve hareketli parçaları yağlar.
Tahmin edebileceğiniz gibi, şanzıman yağınız azsa, ısınır, sorunsuz vites değiştiremez ve iç parçalar sonunda ele geçirilir.
Neyse ki, çoğu şanzıman yağı 50.000-100.000 km arasında dayanır, yani ortalama bir sürücüyseniz, yalnızca her 2 ½ ila 5 yılda bir değiştirmeniz gerekir. Sadece bu da değil, değiştirmenin maliyeti de düşük, 750 – 1500 ₺ arasında değişiyor.
Şanzıman Yağı Sızıntısı
Bu, şanzımanınızın ihtiyaç duyduğu temel yağı almadığı anlamına geldiği için bir öncekine benzer. Bununla birlikte, şanzımanınız yağ sızdırıyorsa, daha fazlasını ekleyemezsiniz, sorunu düzeltmeniz gerekir. Neyse ki, şanzıman yağı kırmızıdır, bu nedenle arabanızın altında kırmızı bir yağ birikintisi fark ederseniz, bunun neyden geldiği oldukça açıktır. Bu makalede, sızıntı yapan bir Otomatik Şanzımanın nasıl onarılacağını ve bunun maliyetinin biraz daha fazlasını ele alacağız.
Tıkalı Şanzıman Yağı Filtresi
Bilmiyorsanız, şanzımanınız kir, toz ve metalik pullar gibi zararlı kalıntıları ortalığı karıştırmaya devam etmeden önce filtreleyen bir filtresi vardır. Bununla birlikte, filtre yeterince pisliği süzdüğünde tıkanabilir ve onu işe yaramaz hale getirebilir.
Sadece bu değil, aynı zamanda ilk iki neden ile aynı sorun anlamına gelen yağ akışını da engelleyebilir.
Neyse ki, şanzıman yağınızı (ve filtrenizi) her 50.000-100.000 km’de bir değiştirerek, şanzımanınız sağlıklı kalacaktır. Ek olarak, bunu yapmak küçük sorunları daha kötüye gitmeden yakalamanıza da olanak tanır.
Artık bir Otomatik Şanzımanın sorunlara neden olduğunu bildiğinize göre. Sizinkinin olduğunu düşündüren en yaygın belirtilerden birkaçına bakalım.
Arızalı Şanzıman Belirtileri
Yanık kokusu
Arabanızdan gelen bir yanık kokusu fark etmeye başlarsanız, bu asla iyiye işaret değildir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, yağ eksikliği şanzımanınızın aşırı ısınmasına neden olabilir. Az bir miktar kaldığında yanabilir ve eşsiz, tatlı kokulu bir yanık kokusu yayabilir.
Yine, arızalı bir şanzımanı erken aşamadayken yakalamak, daha fazlasını önlemek için çok önemlidir.
Arıza ve dolayısıyla daha yüksek bir servis faturası.
Vites Kayması
Bunu fark etmek oldukça kolaydır, bu, şanzımanınızın vites değiştirmemesi gerektiğinde vites değiştirdiği anlamına gelir. Bu sadece daha fazla hasara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda arabanızı sürmeyi de tehlikeli hale getirir.
Otomatik şanzımanın sorunsuz bir şekilde vites değiştirmesini sağlamak için çok şey yapılır, ancak sizinki vites değiştiriyorsa, bunların hepsi pencereden dışarı çıkar. Bu, RPM’ler uyarı vermeden artarken, sert bir sarsıntı hissi yaşayacağınız anlamına gelir.
Bunu sadece bir sıkıntı olarak görseniz de, kaygan yollarda sürüyorsanız, aslında arabanızın çekişini kaybetmesine neden olabilir. Bu kendinizi, yolcularınızı ve çevrenizdekileri tehlikeye atar.
Tıkırtı/Uğultu Sesi
Daha önce, bir şanzımanın yağsız olmasının ne kadar kötü olduğundan bahsetmiştik. Bunun nedenlerinden biri, şanzıman yağının bir kayganlaştırıcı görevi görerek metal arasında ince bir tabaka oluşturmasıdır.
Onsuz, metal, dişliler yerine kilitlendiğinde “çıngırdama” veya “sızlanma” sesi çıkarabilen metalle buluşur.
Bu sesler ne kadar uzun süre devam ederse, Otomatik Şanzımanınız o kadar fazla darbeye maruz kalacak ve sonunda arızaya yol açacaktır.
Vites Değiştirme Sorunları
Şanzımanınız vites değiştirirken tereddüt ederse veya sarsılırsa, muhtemelen yağı azalmıştır. Şanzıman yağı vites değiştirmeyi kolaylaştırır ve onsuz, sizinki bunu yaparken sorun yaşayabilir.
Önceki belirtilerde olduğu gibi, bir sorunun ilk belirtilerinde aracınızı muayeneye götürmek, sorunun daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Daha az hasar, daha küçük bir onarım faturasına eşittir.
Artık dikkat etmeniz gereken belirtileri daha iyi anladığınıza göre. Şanzıman tamiri maliyetlerine ne kadar harcamayı bekleyebileceğinize bakalım.
Otomatik Şanzıman Tamiri fiyatları ne kadardır?
Otomatik Şanzıman Yağı Değişimi fiyatları
Bu hizmet, sistemin tüm eski şanzıman yağının boşaltılmasından ve yeni yağ ile değiştirilmesinden oluşur. Aracınızın marka / modeline ve nereye götürdüğünüze bağlı olarak, maliyet 750-2500 ₺ arasında değişebilir. Neyse ki, bu maliyetleri yarıya indirmek için evde de yapabileceğiniz bir şey.
Otomatik Şanzıman Solenoidinin Değiştirme fiyatları
Vites değiştirme solenoidi, temel olarak şanzımandan ne kadar yağ aktığını kontrol eden bir valftir. Tek bir solenoidin değiştirilmesi 1500 – 4000 ₺ arasında değişebilir (hem parçalar hem de işçilik dahil). Çoğu şanzımanda 2 veya daha fazla solenoid bulunur, bu da maliyetlerin oldukça hızlı bir şekilde artabileceği anlamına gelir.
Otomatik Şanzıman Yağı kaçağı tamir fiyatları
Şanzıman sızıntıları tipik olarak, değiştirilmesi 2000 ₺ ‘ye kadar mal olabilen aşınmış bir contadan kaynaklanır. Ancak sızıntı ön contadan kaynaklanıyorsa bu miktar önemli ölçüde artacaktır.
Neyse ki, çoğu şanzıman yağı, kurumasını ve büzülmesini önleyen şişirme maddeleri taşır. Şanzıman contalarını korumak için özel katkı maddeleri de ekleyebilirsiniz.
Otomatik Şanzıman Revizyonu fiyatları
Şanzımanın yeniden inşası, aşınmış/kırılmış parçaların değiştirilmesinden ve elinizden gelenin kurtarılmasından oluşur. Sorun şu ki, bu çok zaman alıyor. Bu nedenle, maliyetler sadece şanzımanı değiştirmenin ne kadar olduğuna yakındır. Bir şanzımanın revizyonu ne kadara mal olur? 2.500-6.500 ₺.
Otomatik Şanzıman Değişimi fiyatları
Ve sonra, şanzımanın değiştirilmesi var, bu da motorunuzun vurulduğunu öğrenmekten daha kötü olan tek şey. Niye ya? Çünkü her şey söylendiğinde ve yapıldığında, şanzımanınızı yenisiyle değiştirmenin maliyeti 24.000 ila 28.000 ₺ arasında değişmektedir.
Alternatif olarak, 6.000-13.000 ₺ arasında değişen çıkma (kullanılmış ama çalışan) veya sıfır bir şanzımanla değiştirerek bu maliyetleri azaltabilirsiniz.
Onarım / Değiştirme Yerine – Hali hazırda Sahip Olduğunuz Şanzımanın Bakımını Yaptırın. Bu kadar basit!
Büyük bir servis tamir faturasına hayretle bakmak yerine, ömrü boyunca şanzımanınızı koruyarak yüksek maliyetlerden kaçının.
Yazının sonunda otomatik şanzıman tamiri fiyatları konusunda ayrıntılı bir fikir edinmiş oldunuz. Tabi bu fiyatların 2022 yılı Mart ayı sonunda yaklaşık olarak verildiği gerçeğini göz ardı etmeyin.
İlgili Fotoğraflar: