Manuel araçlardan farklı olarak, otomatik şanzımanlar debriyaj sistemi olmaksızın, hıza göre vites değiştiren bir teknolojidir. Tamiri zor, satması zor gibi söylemler günümüzde otomatik vites araç konforunu yaşayanlar için önemsizdir. Kullanımı daha kolay ve fonksiyonel olan oldukça konforlu araçlardır.
Otomatik Şanzıman Türleri Nelerdir?
Otomatik vites çeşitlerinin fonksiyonları genel olarak aynı olsa da üretici firmaların kullandıkları otomatik şanzımanlar, farklı teknolojilerde ve farklı isimlerde nitelendirilmektedir. Bu şanzımanlar genel olarak dsg, tam otomatik, CVT easy tronik ve çift kavramı edc şanzıman olarak piyasada bulunmaktadır. Bu şanzımanların teknolojileri birbirinden tamamen farklıdır. Bu nedenle tamir şekilleri de farklıdır. Otomatik şanzıman tamiri yeni teknolojide kullanılan şanzımanlara da pek uygulanması da tam otomatik şanzımanlar kolaylıkla tamir edilebilmektedir.
Tam Otomatik Şanzımanlar
Tam otomatik şanzımanlar ilk çıkan otomatik şanzıman olarak hala kullanımı bulunmaktadır. Bakımının kolay olması, ustasının kolay bulunması ve daha az maliyetle tamirinin mümkün olan Tam otomatik şanzımanların avantajlı olan durumları bulunmaktadır. Ancak bu şanzımanda yakıt tüketiminin yeni nesil şanzımanlara göre fazla olması kullanıcılarının canını sıkan bir faktördür. Vites geçişlerinin hissedilebilir olması da bir dezavantaj olarak değerlendirilebilmektedir.
CVT Şanzımanlar
Bir taraftan büyüyen diğer taraftan küçülen kasnak sistemiyle çalışır. Vites geçişleri hissedilmeyen, yakıt tüketimi diğer şanzımanlara göre az olan bir yapıya sahiptir.
Easy Tronik Şanzımanlar
Manuel araçlarda baskı balata sistemimi ayıran debriyaj sistemi yerine robotik işlem uygulayarak yapılması esasına dayanmaktadır.
Şanzıman Bakımı ve Revizyonu
Otomatik şanzımanlar bilinenin aksine manuel şanzımanlara göre kolay arızalanmaz. Uygun şekilde kullanıldığında ve bakımları düzenli yapıldığında uzun süre sorun yaşatmayan şanzımanlardır.
Ancak özellikle yeni nesil özelliklere sahip otomatik şanzımanların bakım ve revizyonu usta ellerce yapılması gerekmektedir. Bu konuda profesyonel yardıma bizi arayıp destek isteyerek ulaşabilirsiniz.
Otomatik şanzıman aracın yürüme fiilini gerçekleştiren ve tamiri oldukça maliyetli olan parçasıdır. Uzman ellerce yapılmadığı taktirde sizi yolda bırakıp yüksek maliyetler çıkaran bir durumla karşılaşabilirsiniz. Otomatik şanzımanınız arıza yapmasa bile tıpkı rutin motor bakımı gibi otomatik şanzımanlarında bakımı gerekmektedir.
Bu şekilde rutin bakım yaptırır, aracınızı genel kurallara uygun kullanırsanız, aracınızı uzun yıllar sorunsuz kullanırsınız.
Otomatik Şanzıman Tamiri – Dsg Mekatronik Tamiri
Merhaba aracın 2000 model BMW 3.20i. araç toriptonik vites.
Manueld kullanırken hiç sorun yok. Ancak otomatikte kullanırken 1 den 2 ye geçerken vuruntu yapıyor ve anca 60 km hızına ulaşınca 2 ye geciyor.
Sorun ve tamir masrafı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba, aracınız hakkında net bilgi verebilmek için Bizi arayabilirsiniz